Werk is een wezenlijk onderdeel van ieders leven. Mensen willen werken of toch minstens zinvol en nuttig bezig zijn. Het

  • structureert
  • biedt status en identiteit,
  • zorgt voor een sociale steunende context
  • zorgt voor de ontwikkeling van competenties en vaardigheden (latente functies van arbeid).

Maatschappelijk zien we dat er steeds meer de klemtoon op “activering” wordt gelegd en dat er gerekend wordt op samenwerking in netwerken en tussen sectoren om dit te realiseren. De levensdomeinen gezondheid en arbeid zijn met elkaar verweven. Vanuit arbeidsoogpunt is het essentieel dat mensen hun “gezonde krachten” kunnen aanwenden om productief te zijn. Vanuit gezondheid wordt werk gezien als een zinvolle stimulans om zichzelf te ontwikkelen en als een steunende context waarop mensen kunnen terug vallen. Vanuit de bril van de hulpverlening bekeken heeft het realiseren van een activeringstraject steeds een preventieve functie.

De herstelgerichte visie binnen de geestelijke gezondheidszorg is aan een steile opmars bezig en spreekt in termen van het bereiken van persoonlijk, klinisch, functioneel en maatschappelijk herstel. Hierbij wordt het pleidooi gehouden om ook te investeren in de meest kwetsbare doelgroep waarbij niet altijd een duidelijk functioneel af maatschappelijk herstel te realiseren is maar waar men door een activeringstraject wel een verbetering merkt op vlak van algemene levenskwaliteit.

In samenwerking met M-accent en het OCMW Eeklo nemen we het initiatief in de regio om een inclusief aanbod op maat te ontwikkelen. De ervaring en expertise wordt gebundeld en uitgewisseld. Methodieken worden ontwikkeld om de slaagkansen voor de doelgroepen zo groot mogelijk te maken.