Groep Philippus Neri Geestelijke Gezondheidszorg Meetjesland neemt deel aan initiatieven en werkt samen met andere organisaties voor de activering van personen met een psychische kwetsbaarheid: arbeid(szorg), vrijetijdsinitiatieven, ontmoetingsmomenten enz.

Wat is het belang van werk?

Werk is een wezenlijk onderdeel van het leven. Mensen willen werken of toch op zijn minst zinvol en nuttig bezig zijn. Een job zorgt voor structuur, verleent status en identiteit. Wie werkt heeft sociale contacten en ontwikkelt competenties en vaardigheden.

Is werken écht gezond?

Arbeid en gezondheid zijn met elkaar verweven. Aan de ene kant hebben mensen een goede gezondheid nodig om productief te kunnen zijn, aan de andere kant vormt werk een stimulans om zichzelf te ontwikkelen en zorgt het voor een netwerk van mensen waarop men kan terugvallen.

Hoe pakken we dit aan vanuit de hulpverlening?

De maatschappij dringt steeds meer aan op activering om economische redenen. Vanuit de hulpverlening bekijken we vooral de preventieve functie van activering.

In de geestelijke gezondheidszorg streven we naar persoonlijk, klinisch, functioneel en maatschappelijk herstel. We werken aan de verbetering van de levenskwaliteit van de meest kwetsbare mensen.

Hoe maakt GGZ Philippus Neri Meetjesland hier ‘werk’ van?

We nemen het initiatief in de regio om een inclusief aanbod op maat te ontwikkelen. We bundelen hiervoor onze expertise en ervaring met M-accent en het OCMW Eeklo. Het doel? De slaagkansen voor de doelgroepen zo groot mogelijk maken.

Wat is het belang van een ontmoetingshuis?

De geestelijke gezondheidszorg vertrekt vandaag vanuit een visie van herstelgerichte zorg, kwartiermaken (mogelijkheden scheppen voor personen met een psychische kwetsbaarheid om erbij te horen) en sociale inclusie (bestrijden van sociale uitsluiting). Een ontmoetingshuis of activiteitencentrum kan daarbij een belangrijke rol spelen.

Tot voor kort bestond er in Eeklo geen dergelijk centrum. Daarom sloten twee partners uit de geestelijk gezondheidszorg een overeenkomst. Zij stellen personeel en werkingsmiddelen ter beschikking van De Kring, een sociale voorziening in het hart van de stad.

Wat gebeurt er in De Kring?

De Kring creëert en verbreedt het vrijetijdsaanbod voor personen met een psychische kwetsbaarheid, zonder zich exclusief tot deze doelgroep te richten. De deur staat open voor iedereen. Naar aanleiding van deze samenwerking werd eveneens de herstelacademie Oost Vlaanderen opgericht, terwijl sportclub ‘Psylos Meetjesland’ werd omgevormd tot vzw Sportclub ‘Boezjeern.