Beschrijving van de afdeling – Wat?

De kliniek voor opname en behandeling volwassenen biedt de mogelijkheid van een psychiatrische opname voor mensen die in ernstige psychische moeilijkheden verkeren. Een crisis, stresssituatie of gezondheidstoestand kan zo zorgwekkend zijn dat er nood is aan een beschermende omgeving met intensieve zorg en behandeling. Vaak, niet altijd, hangen deze moeilijkheden samen met psychische en psychiatrische aandoeningen zoals suïcidaliteit, angst- en stemmingsstoornissen, depressie, middelenmisbruik en – afhankelijkheid, persoonlijkheidsproblemen en psychose. Algemeen is het onze opdracht als psychiatrische kliniek een crisissituatie op te vangen en te normaliseren. We helpen de levenskwaliteit verbeteren op lichamelijk, psychisch en sociaal vlak. 

Voor wie? Voor wie niet?

De opname is vrijwillig. De patiënt is zelf bereid om zich te laten opnemen. Patiënten met problematiek met verhoogd risico op agressie worden niet toegelaten en verwijzen we naar gespecialiseerde settingen. Ook bij een primaire problematiek van illegaal middelengebruik vinden we het beter om te verwijzen naar de bestaande, meer geschikte hulpverlening.

Hoe verloopt de behandeling op de afdeling?

Aanmelding

Aangezien de kliniek voor opname en behandeling volwassenen geen dienst voor spoedhulp is, kan een opname alleen via aanmeldingEen aanvraag voor opname kan gesteld worden door patiënt zelf, familie, huisarts, diensten in de welzijns- of gezondheidszorg of van justitie. Afhankelijk van de ernst en aard van de aangemelde problemen en situatie, wordt gezocht naar een passend antwoord. Dat kan gaan van een snelle opname tot het maken van een afspraak voor een intakegesprek.

Opnameduur 

Er is geen standaard opnameduur. De opnametermijn wordt steeds individueel bepaald. Soms worden er voorafgaand aan de opname tussen patiënt en behandelende arts wel afspraken gemaakt over de opnametermijn.

Afdelingswerking 

Eén behandelteam staat in voor de behandelfilosofie van de kliniek voor opname en behandeling volwassenen. Deze is gericht op verbinding, zodat mensen opnieuw vertrouwen krijgen in hun herstel en in hun leven in de dagelijkse, sociale realiteit. Er is ruimte voor enerzijds persoonlijk contact en individuele aandacht en zorg, en anderzijds voor de autonomie en keuze van de patiënt wat betreft daginvulling en therapie. Patiënten verblijven op één van de 3 verschillende locaties of units van de kliniek voor opname en behandeling volwassenen. Elke unit heeft zijn eigen karakter en functie. Er is een unit met verhoogd toezicht, dat extra bescherming, nabijheid en comfortzorg kan bieden bij crisis of controleverlies. Daarnaast zijn er een grotere algemene afdeling met open structuur en een unit  die qua accommodatie een huiselijker karakter heeft en zich leent tot  zelfredzaamheid en zelfstandigheid. In totaal is er plaats voor 55 patiënten.

Individueel behandelplan 

De zin en het doel van een opname zijn heel uiteenlopend, omdat ze nauw verbonden zijn met de individuele situatie en problematiek van de patiënt. We stellen een individueel behandelplan op waarin we de functie en samenhang van de problemen proberen te begrijpen. Daarbij kijken niet we alleen naar het gedrag, maar ook naar de medische en lichamelijke gezondheidstoestand, cognities, emoties, mentale processen, familiale en sociale relaties, leef- en omgevingsstressoren. Het behandelteam bestaat uit verschillende disciplines: behandelende arts, verpleegkundigen en therapeuten zoals psychologen, ergo-, bewegings- en creatieve therapeuten en maatschappelijk werkers. Ze benaderen de problemen elk vanuit hun eigen invalshoek en dragen stukjes bij aan de puzzel die de mens soms voor zichzelf kan zijn. Voorts worden in het behandelplan doelen en stappen geformuleerd die voor de patiënt zelf belangrijk zijn op de weg terug naar herstel of verder naar verandering. Regelmatig zitten we samen met de patiënt om het behandelplan te evalueren en zo nodig aan te passen.

Therapeutisch aanbod

In het behandelplan geven we aan welke therapie en welk therapieprogramma patiënt volgt. Naast individuele sessies en psychotherapie, is er een uitgebreid en gedifferentieerd groepsaanbod. Er zijn één basisprogramma en twee aanvullende modules waaraan patiënten specifiek toegewezen kunnen worden. Elk programma weerspiegelt een bepaalde kerndimensie in het hulpverleningsproces.  In elk programma komen specifieke problematieken en thema’s aan bod zoals aandacht en geheugen, angst, stress, depressie,  alcohol- en middelenmisbruik, assertiviteit en coping. 

  • Het herstelprogramma is een laagdrempelig programma waaraan alle opgenomen patiënten – en voor alle problematieken – kunnen deelnemen. De activiteiten zijn steunend en structurerend, zoals het atelier, socioculturele activatie, ergo- en creatieve therapie, fitness en beweging, groepstherapie via diverse media (muziek, spel/game, theater), mindfulness, psycho-educatie en gespreksgroepen.
  • In het observatieprogramma is er aandacht voor mensen aan het begin van hun opname en die tijd en rust nodig hebben om te herstellen. De gedoseerde contacten en activiteiten zorgen voor een veilige plek en een kwalitatieve ontvangst.
  • Het reflectieprogramma staat voor een psychotherapeutische aanpak. Zelfreflectie en zelfbevraging kunnen inzicht geven in zichzelf als persoon in relatie tot de symptomen en klachten. De doelstelling van persoonlijke verandering staat centraal in ACT, expressie, beeldende therapie en groepstherapie.

Na de opname 

Vandaag wordt een ziekenhuisopname vaak zo kort mogelijk gehouden om de negatieve gevolgen van sociale afstand en vervreemding te beperken. Belangrijk is echter ook om een terugval en een heropname in de toekomst te vermijden. Elke opname staat vandaag voor deze dubbele uitdaging:  het nastreven van een echte en duurzame persoonlijke verbetering binnen de grenzen van sociale en maatschappelijke verwachtingen.  Tijdens de opname wordt er uitgebreid stilgestaan bij de vraag: “Wat met het leven na opname, buiten de psychiatrie?” We gaan na wat familie en naasten kunnen betekenen voor de patiënt, tijdens en na opname, en ook hebben we aandacht voor wat de opname met de dichtst betrokkenen van de patiënt doet, zoals de kinderen (KOPP-KOAP-werking). De nodige zorg wordt besteed aan het oriënteren van de patiënt naar een geschikte vervolgbehandeling of nazorg, hetzij binnen het psychiatrisch centrum, hetzij extern, ambulant of (semi-)residentieel. We werken vaak nauw samen met zorgpartners en hulpverleningsnetwerk in de regio.

Aanmelden voor opname

Foto's Kliniek Opname en behandeling volwassenen

Kliniek OBV_Gebouw N
Kliniek OBV_kooktherapie
Kliniek OBV_Gebouw ST
Kliniek OBV_ontspanning

Contacteer ons

U kunt het contactformulier invullen of contact opnemen via onderstaande gegevens.

Oostveldstraat 1
9900 Eeklo