Hoe helpen wij mensen in de Dagkliniek?

De dagkliniek van Groep Philippus Neri Geestelijke Gezondheidzorg Meetjesland biedt volwassenen met een psychiatrische kwetsbaarheid ondersteuning en/of structuur, met het oog op hun hun behandeling, de stabilisering van hun situatie of hun herstel.

Wie kan terecht in de Dagkliniek?

De behandeling is bestemd voor volwassenen tot 65 jaar. Ze kan enkel succesvol wanneer de patiënt zich echt engageert. Hij/zij verbindt zich ertoe om 2 dagen per week gedurende 3 uur nuchter aanwezig te zijn in de Dagkliniek en te participeren.

Wij kunnen niet alle psychiatrische kwetsbaarheden behandelen in de dagkliniek, maar verwijzen bepaalde patiënten door naar…

  • andere interne afdelingen:
    • personen die acuut psychotisch, suïcidaal of duidelijk onder invloed van middelen zijn vangen wij op in onze Crisiszorg
    • personen met een hulpvraag naar aanleiding van levensdelicten of seksuele delicten vangen we op in onze forensische psychiatrie
       
  • gespecialiseerde instellingen buiten het ziekenhuis: 
    • personen met een verstandelijke beperking
    • personen met een neurodegeneratieve problematiek (Alzheimer, Huntington, Korsakov, niet aangeboren hersenletsel…)
    • personen met een voorgeschiedenis die wijst op een hoog risico op fysieke en materiële agressie.

Hoe verloopt de behandeling?

Naar aanleiding van de coronacrisis werkt de Dagkliniek sinds kort met kleine groepen van patiënten. We maakten van de gelegenheid gebruik om onze aanpak dynamischer, intensiever en kwalitatiever te maken. Daarom werken we nu met modules.

1. Module oriëntatie

Wat is het?
Tijdens ontmoetingsmomenten observeren we de persoon in groep. Er vinden ook gesprekken plaats, zowel individueel als met de doorverwijzer. Deze gesprekken worden geëvalueerd met de psycholoog, verpleegkundige en maatschappelijk werker.

Wat willen we bereiken?
Aan de hand van een wederzijdse kennismaking polsen we naar de noden, krachten, hulpvraag en verwachtingen van de patiënt. Op basis daarvan formuleren we het best mogelijke advies met een doorverwijzing naar ofwel één van de modules binnen de dagkliniek, ofwel een externe dienst.

Naast het engagement van de patiënt, verwachten wij ook een sterke betrokkenheid van de doorverwijzer (tijdige voorbereiding met de patiënt, controle van de in- en exclusiecriteria, informatieoverdracht).

Hoeveel tijd neemt dit in beslag?
De module oriëntatie loopt over een periode van 3 weken (voor patiënten die op een residentiële afdeling binnen het ziekenhuis verblijven) of 4 weken (voor patiënten die opgenomen worden vanuit hun thuissituatie) met telkens ½ dag per week op vrijdagnamiddag. Voor residentieel opgenomen patiënten in de ontslagfase, wordt deze module bij voorkeur 2 weken voor een gepland ontslag opgestart.

2. Module activatie

Wat is het?
Hier ligt de focus op ontmoetingen in groep, met laagdrempelige activiteiten en individuele begeleiding.

Wat willen we bereiken?

  • Mensen activeren door hen voldoende te prikkelen in de richting van bestaande of nieuwe interesses/activiteiten/sociaal contact.
  • Streven naar een heroriëntatie in de omringende omgeving.
  • Het helpen verwezenlijken van persoonlijke doelen.
  • Structuur en ondersteuning bieden in een veilige omgeving.

Hoeveel tijd neemt dit in beslag?
Aan de hand van regelmatige teamevaluaties en in persoonlijk overleg met de patiënt wordt het aantal sessies afgestemd op de persoonlijke behoeften en evolutie.

3. Module begeleiding

Wat is het?
Individuele en groepstherapie, waarbij specifiek gewerkt wordt rond de kwetsbaarheid in een (nieuwe) positieve identiteit.

Wat willen we bereiken?

  • Het (her)ontdekken van persoonlijke krachten.
  • Het herstellen van zinvolle activiteiten, relaties en sociale rollen.
  • Het ontwikkelen van vaardigheden om de regie van het leven terug in eigen handen te nemen.
  • Het aanvaarden van wat er niet meer is/kan zijn.

Hoeveel tijd neemt dit in beslag?
Aan de hand van regelmatige teamevaluaties en in persoonlijk overleg met de patiënt wordt het aantal sessies afgestemd op de persoonlijke behoeften en evolutie.

4. Module behandeling

Wat is het?
Individuele en groepstherapie met de nadruk op het zichzelf in vraag stellen en op de bereidheid om gevoelens en gedachten te delen met de groep.

Wat willen we bereiken?

  • Inzicht verkrijgen in de manier waarop ervaringen uit het verleden de huidige problemen bepalen.
  • Nieuwe inzichten omzetten in betekenisvolle doelen en acties.
  • Het zich ervan bewust worden dat het eigen gedrag ontstaat door innerlijke gevoelens en overtuigingen, om zo het functioneren te verbeteren.
  • Meer doeltreffende en beter aangepaste vaardigheden ontwikkelen om met problemen om te gaan.
  • Het stimuleren van het maken van eigen keuzes op zowel persoonlijk als relationeel vlak.

Hoeveel tijd neemt dit in beslag?
Aan de hand van regelmatige teamevaluaties en in persoonlijk overleg met de patiënt wordt het aantal sessies afgestemd op de persoonlijke behoeften en evolutie.

Hoe worden de modules georganiseerd?

Elke module (behalve de oriëntatiemodule) omvat standaard 2 halve dagen met in totaal 4 blokken per week voor groepstherapie en individuele ontmoetingen. Het is belangrijk dat de patiënt het gestructureerde groepsprogramma binnen elke module bijwoont. Daarnaast is er ook individuele begeleiding en behandeling: individuele opvolggesprekken, gesprekken met psychiater, psycholoog en maatschappelijk werk.

Waarom is de aanwezigheid van de patiënt zo belangrijk?

Wij staan elke dag 100% klaar om mensen te helpen, maar een behandeling kan pas slagen met de bereidwillige medewerking van de patiënt. Zijn/haar betrokkenheid en strikte aanwezigheid zien wij dan ook als een vereiste.

Bij afwezigheid vragen we een correcte melding en indien van toepassing een ziektebriefje. Wanneer de behandeling in het gedrang komt ten gevolge van regelmatige (niet te verantwoorden) afwezigheden, kan dit een reden zijn om de behandeling te beëindigen.

Aanmelden voor opname

Foto's van de dagkliniek

Dagkliniek - Creatieve therapie
Dagkliniek_Vooraanzicht
GPN_GGZ_Meetjesland_Dagkliniek_Kooktherapie

Contacteer ons

U kunt het contactformulier invullen of contact opnemen via onderstaande gegevens.

Oostveldstraat 1
9900 Eeklo