Recht in Kunst

Donderdag 30/01/2014 was de openingsavond van de tentoonstelling RECHT IN KUNST in het Nieuw Gerechtsgebouw te Gent.

Deze tentoonstelling is tot stand gekomen via een uniek samenwerkingsproject tussen PsycArt vzw, FOD Justitie (Openbaar Ministerie Gent), Viso Gent en enkele atelierwerkingen (PC Gent-Sleidinge, PC Zoete Nood Gods Lede, Gevangenis Gent, Gevangenis Ruiselede en PC Sint-Jan Eeklo) onder begeleiding van beeldend therapeuten, ergotherapeuten en andere atelierbegeleiders.

Er werd de kans geboden aan kunstenaars - verbonden aan een instelling - om op basis van een spreuk of uitspraak die verwijst naar "rechtspraak" (gekozen door de parketmagistraten), een creatief werk te maken dat na 2 selectierondes werd opgenomen in het geheel van werken dat er permanent te zien is.

De curator, Paul Dereymaeker (docent in SASK Deinze en KUMA te Maldegem) is er in geslaagd om een 30-tal creatieve werken een mooie plaats te geven in 3 gangen waar parketmagistraten werkzaam zijn.

Om de tentoonstelling te kunnen bezoeken (gratis), volstaat het om een afspraak te maken via volgend mailadres: gent.rechtinkunst@just.fgov.be


PsyArt vzw werd in 2013 officieel opgericht vanuit een reeds 15 jaar bestaand succesvol initiatief van het Belgisch filiaal van Lundbeck nv (gespecialiseerd in neurologische en psychiatrische farmacologie). Het initiatief heette aanvankelijk "psycArt by Lundbeck" en werd reeds tweemaal bekroond met de Caïus-prijs van Prométhéa.

Het hoofddoel van de vzw is om op een kwalitatieve manier de kunstenaar met een psychische kwetsbaarheid kansen te bieden om publiek, media en culturele middens tegemoet te treden via zijn of haar unieke creatieve expressie.

Daarnaast heeft PsycArt vzw als doelen:
-  Oprichten van een netwerk van professionelen die actief zijn in institutionele
    kunstateliers
-  Verbeteren van de maatschappelijke kijk op psychisch kwetsbare kunstenaars
-  Reflecteren over het verband tussen de artistieke expressie en de psychiatrische
  of neurologische aandoening